Monday 22 July 2013

THINK, EAT, SAVE

ভাবক, খাওক আৰু বচাওক


বিশ্ব পৰিবেশ দিৱস - আমাৰ ধৰাত উৎযাপন কৰা এক বৃহত্তম বছৰেকীয়া অনুস্থান যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰিবেশ সম্পৰ্কীয় সঠিক আৰু যোগাত্মক এক ধ্যান ধাৰণাৰ সৃষ্টি কৰি আমাৰ মাজত এক সচেতনতা অনা . . .
কালিলৈ অৰ্থাৎ ৫ জুন তাৰিখে উৎযাপিত হ'বলগীয়া বিশ্ব পৰিবেশ দিৱসৰ এইবাৰ মুল থিম হৈছে Think, Eat, Save ... ভাবক, খাওক আৰু বচাওক। খাদ্য সামগ্রীৰ অপচয় আৰু খাদ্যবস্তুৰ লোকচান সন্দৰ্ভত আপোনাৰ মাজত সচেতনতা আনি খাদ্য সামগ্রীৰ উপযুক্ত সংৰক্ষণৰ বাবে আপোনাক উৎসাহিত কৰি আপোনাৰ দ্বাৰা এক নুন্যতম খাদ্য অপচয় কৰাটোৱেই সমগ্র পৃথিৱীজোৰা এক প্র্চাৰ অভিযানৰ মূল লক্ষ্য এই "ভাবক, খাওক আৰু বচাওক" । ৰাষ্ট্রসংঘৰ FAO (Food & Agricultural Organisation) ৰ এক প্র্তিবেদন মতে গোটেই পৃথিৱীত প্র্তি বছৰে ১৩০ কোটি টন খাদ্য সামগ্রীৰ অপচয় হয় যিটো নেকি আফ্রিকাৰ উৰ্বৰ চাহাৰা অঞ্চলত এবছৰত উৎপাদিত হোৱা খাদ্যসামগ্রীৰ সমপৰ্য্যায়ৰ। একে সময়তে, প্র্তি ৭ জনৰ ভিতৰত এজন লোকে প্র্তি নিশাই অনাহাৰে ৰাতি শুৱা পাটিলৈ যায় আৰু ৫ বছৰৰ তলৰ বিশ হাজাৰৰো ওপৰ শিশুৱে প্র্তি দিনেই খাদ্যৰ অভাৱত মৃত্যুবৰণ কৰে।

আমাৰ জীৱিকাৰ এই সুবৃহৎ অসন্তুলনীয় অৱস্থাটোৱে আমাৰ ধৰাৰ পৰিবেশৰ ওপৰত সৃষ্টি কৰা কুপ্র্ভাৱৰ ফলস্রুতিতেই এই বছৰৰ এই বিশেষ থিমটো, "ভাবক, খাওক আৰু বচাওক" ... যিটোৱে অপোনাক নিশ্চয়কৈ উৎসাহিত কৰিব আপোনাৰ দৰকাৰ অনুযায়ি সচেতন ভাৱে নিজৰ খাদ্য সামগ্রীৰ উপযুক্ত নিৰ্বাচন কৰা যাৰ ফলত আমাৰ পৰিবেশৰ অলপ হলেও উন্নতি হ'ব। মনত ৰাখিব, খাদ্য সামগ্রীৰ শুদ্ধ নিৰ্বাচনে আপোনাৰ সচেতনতাৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰিব।

যি সময়ত আমাৰ মোহনীয় ধৰাখনে ইয়াত বসবাস কৰা ৭০০ কোটি জনসংখ্যাৰ (২০৫০ চনত ৯০০ কোটি হ'বগৈ) বাবে পৰ্য্যাপ্ত পৰিমানে খাদ্য যোগাৰ কৰিবলৈ তীব্র সংগ্রাম কৰি আছে, সেই একে সময়তে FAO ৰ সমীক্ষামতে বৰ্তমানে উৎপাদিত এক তৃতীয়াংশ খাদ্য সামগ্রীৰ অপচয় আৰু লোকচান হয়। এনে সুবৃহৎ খাদ্য সামগ্রীৰ অপচয়ে আমাৰ প্রাকৃতিক পৰিবেশৰ ওপৰত এক অকল্পনীয় হেচাঁ প্র্য়োগ কৰিছে যাৰ ফলত পৰিবেশৰ ওপৰত এক ঋনাত্মক প্রভাৱ পৰাটো খাটাং।

এই বছৰৰ এই অভিযানটোৰ ফলত আমি কি দেখিবলৈ পাম? এই ক্ষেত্রত আপোনাৰ নিজৰ ঘৰৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই অভিযান আৰু আপোনাৰ দৰে আন বহুতৰ এক সমুহীয়া প্রচেষ্টাৰ ফলত বিশ্বজোৰা বৃহৎ খাদ্য সামগ্রীৰ অপচয় ৰোধ, ফলস্রুতিত নিজৰ সঞ্চয় বৃদ্ধি আৰু আমাৰ পৰিবেশৰ ওপৰত সৃষ্ট হেচাঁৰ কিছু পৰিমানে হলেও অৱসান আদি অতি স্পৰ্শকাতৰ বিষয়। আৰু এনে সম্ভৱ আপোনাৰ সময়োপযোগী সিদ্ধান্তৰ বলত।

খাদ্য সামগ্রীৰ যেতিয়া অপচয় হয় তেতিয়া এনে খাদ্য সামগ্রীৰ উৎপাদন, প্র্স্তুতকৰণ বা বিপননত খৰচ হোৱা সমস্ত খৰচ, শ্রম আদিৰ একেলগে অপচয়। আপুনি জানেনে, ১ লিটাৰ গাখীৰ উৎপাদনত ১০০০ লিটাৰ পানী খৰচ হয়..!! আপুনি খোৱা এটা হেমবাৰ্গাৰ, এটা মাটন চপৰ বাবে প্র্য়োজন হোৱা এটা ছাগলীৰ খাদ্য আৰু জীৱন কালত ১১০০০ লিটাৰ পানীৰ দৰকাৰ ...!! আচলতে সমগ্র বিশ্বৰ খাদ্য উৎপাদনত আমাৰ ধৰাখনৰ ২৫% বাসোপযোগী ভুমি, ৭০% বিশুদ্ধ পেয় পানীৰ দৰকাৰ হয় আৰু ৮০% বনাঞ্চল ধ্বংস হোৱাৰ লগতে ৩০% সেউজগৃহ (greenhouse) গেচৰ নিৰ্গমন হয়। এই গোটেই প্র্ক্রিয়াটো পৃথিৱীৰ বৃহত্তম জৈৱ-বৈচিত্র লোকচানৰ আৰু বাসোপযোগী ভুমিৰ ব্যৱ্হাৰৰ কাৰক।

আপোনাৰ সুচিন্তিত সিদ্ধান্তই, আপোনাৰ উদ্দেশ্য প্রণোদিত খাদ্য বাছনিয়ে, যেনে ধৰক বেছি পৰিমানে জৈৱিক খাদ্য গ্রহনে আমাৰ পৰিবেশ সংৰক্ষনৰ ক্ষেত্রত এক যোগাত্মক প্র্ভাৱ পেলোৱাৰ লগতে আপোনাৰ স্বাস্থ্য নিৰুগী কৰি ৰখাতো নিসন্দেহে অৰিহনা যোগাব। ৰাসায়্নিক সাৰ নথকা জৈৱিক খাদ্যই আপোনাৰ খাদ্যচাপ (foodprint) হ্রাস কৰি ৰখাতো নিশ্চয় সহায় কৰিব। অ' আৰু এটা কথা, স্থানীয়ভাৱে উৎপাদিত খাদ্যগ্রহনে তেনেবোৰ খাদ্য সামগ্রী বিভিন্ন প্রান্তৰ পৰা আপোনাৰ বাবে কঢ়িয়াই অনাৰ বাবদ হ'ব পৰা খৰচ আৰু এই প্রক্রিয়াটোৰ সৈতে যুক্ত সেউজগৃহ (greenhouse) গেচৰ নিৰ্গমনৰ পৰাও ৰক্ষা কৰিব।

গতিকে আহক, আমি ভাবো (Think) খোৱাৰ (Eat) আগতে যাতে আমি আমাৰ পৰিবেশক ৰক্ষা (Save) কৰিব পাৰো।

বি.দ্র. - এই লেখাটো মোৰ নিজৰ wall ত প্র্কাশিত এটা লেখাৰ ভাবানুবাদৰ চেষ্টা, যিটো প্রস্তুত কৰোতে বিভিন্ন উৎসৰ পৰা সহায় লৈছো।

No comments:

Post a Comment